Zeker doen als je in Hull bent: je eigen gin maken
School was zeg maar nooit mijn ding totdat ik de Hotham’s Gin School ontdekte tijdens een stedentrip Hull, Engeland. Bij Hotham’s leer je namelijk hoe gin gemaakt wordt en ga je aan de slag om je eigen gin te maken. Dit is by far een van de leukste dingen om te doen in Hull.
Je vindt Hotham’s Gin School in de prachtige 18e eeuwse Hepworth’s Arcade. De gin school wordt gerund door de enthousiaste Emma en haar partner Simon. Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door Emma en staat de eerste gin-tonic voor ons klaar. Een school waar je ook nog gin-tonics te drinken krijgt is natuurlijk helemaal super!
Uiteraard is de gin die we krijgen door Emma en Simon zelf gedistilleerd. Het is de Hotham’s Original met onder andere lavendel, rozen en roze peperkorrels. Een pittige gin met Indian tonic en wat sinaasappelschil. Een goed begin van de les!
Emma leert ons dat gin oorspronkelijk uit Nederland komt. Het is namelijk gebaseerd op onze jenever. Toen de Engelse soldaten in de 17e eeuw zagen hoe Nederlandse soldaten zichzelf moed indronken met een borrel jenever namen zij ook een slok. Dit beviel ze zo goed dat ze de drank meer naar Engeland namen en er hun eigen versie van maakten die ze gin noemden, een verbastering van jenever.
Na dit stukje geschiedenis en uitleg over diverse kruiden en specerijen gaan we zelf aan de slag. We hebben ieder een eigen werkplek waar allerlei materialen liggen die nodig zijn voor het maken van gin. Denk aan een distilleerketel, een alcoholmeter, een weegschaal en maatbekers. Op de placemat die erbij ligt staan allerlei mogelijke smaken om uit te kiezen. Echt iets voor mij met mijn keuzestress.
Voor elke gin heb je sowieso jeneverbessen, korianderzaad en liswortel nodig. Na lang twijfelen besluit ik te gaan voor een pittige variant. Ik kies de roze peperkorrels en rozen. Toen pas bleek dat dit ook de ingrediënten waren van de gin die we bij binnenkomst aangeboden hadden gekregen. Die smaakt prima dus ik denk dat ik een goede keuze gemaakt heb.
Emma vertelt me welke hoeveelheden ik van elke specerij nodig heb en ik ga op zoek tussen de vele potjes naar de specerijen van mijn keuze. Ik weeg alles zorgvuldig af, schud het goed door elkaar zodat de smaken goed kunnen mengen en voeg de mix toe aan de alcohol die al in de ketel zit.
De alcohol met de specerijen moet nu verwarmd worden tot 40 graden. Dit geeft ons de tijd om een nieuwe gin-tonic te proberen: Cardamom Gin met Elderflower tonic en een paar blauwe bessen. Mmmmm, lekker hoor. Ondertussen bedenk ik ook een naam voor mijn eigen gin: the Pink Pepper.
Inmiddels is mijn brouwsel op temperatuur en gaan we het eerste beetje opvangen in een glaasje. Dit beetje, de head genoemd, smaakt vies en wordt daarom niet gebruikt voor onze gin. Dan tappen we 400 ml, de heart, af en zetten dit apart. Vervolgens laten we het laatste restje uit de ketel lopen, de tail, en zetten we dit weg omdat dat ook niet bruikbaar is.
Door een druppel van het brouwsel op de alcoholmeter te laten vallen kun je zien hoeveel alcohol er in zit. Gin mag pas gin heten als het alcoholpercentage boven de 37,5% procent zit. In mijn geval zit er op dit moment ruim 80% in mijn gin. Een beetje te veel dus. Daarom gaan we water toevoegen. Na het toevoegen van zo’n 150 ml water zakt het alcoholpercentage naar 65%, na nog eens 150 ml komt het percentage op 47%. Dat lijkt er meer op. Stiekem proef ik een beetje van mijn eigen gemaakte gin en besluit dat ie zo prima is.
Tijd om te bottelen. Ik giet het brouwsel in de fles, plak er een etiket op, doe de dop erop en doop de fles in hete wax. Een stempel erop en klaar is mijn eigen gin. Nu moet ik nog twee weken wachten totdat ie echt goed op smaak is. Als ik dat maar volhoudt.
Als afsluiter drink ik nog een Gotham’s Originals met ginger ale en gember. Smaakt heel anders dan met Indian tonic maar zeker zo lekker.
Update: Helaas heeft de Hotham’s Gin School de deuren moeten sluiten.
Ook leuk om te doen in Hull: ga op jacht naar street art.