Street art in Leeuwarden
Leeuwarden was de culturele hoofdstad van 2018. Een mooi moment voor een bezoekje aan deze Friese stad. Eerder had ik al eens gehoord dat er in Leeuwarden veel street art te vinden is. Dat hoor ik als liehebber graag natuurlijk!
Ik besluit met de trein naar Leeuwarden te gaan en als we het station binnen rijden word ik al getrakteerd op een paar mooie werken. Deze werken beelden samen afstand uit. In het eerste werk zie je een astronaut, in het laatste de Eiffeltoren. Ertussenin onderstaande Aziatische vrouw. Deze eerste kennismaking met street art in Leeuwarden is goed. Ik bereid me voor op meer moois.
Met A guide to Leeuwarden ga ik op zoek naar meer street art in Leeuwarden. Deze guide, Henk in mijn geval, laat me de mooiste plekjes zien, ondertussen enthousiast vertellend. De street art tour is gratis, maar aan het einde van de wandeling mag je de gids een fooi geven.
Leestip 🧡 Wat te doen in Leeuwarden (te land, ter zee en in de lucht).
We starten de wandeling op het Oldehoofsterkerkhof waar we meteen oog in oog staan met een grote muurschildering van Maria Louise en Johan Willem Friso met hun stamboom. Hierop ze je dat de kinderen van Maria Louise aan de basis staan van alle vorsten van Europa. Deze mural is gemaakt door LJ van Tuinen en Roy Schreuder.
In de Prinsentuin zien we een muurschildering van Saskia van Uylenburg, die getrouwd was met Rembrandt van Rijn. Deze muurschildering is een kopie van de eerste schets die Rembrandt van zijn vrouw maakte na hun eerste nacht samen. Als je kijkend naar de gepixelde muurschildering je ogen dichtknijpt komt haar gezicht tevoorschijn. De maker hiervan is Klaas Lageweg.
Op een elektriciteitskastje in de Burmaniastraat is een portret aangebracht van de beroemdste kunstenaar van Leeuwarden: Maurits C. Escher. Escher is vooral bekend geworden door zijn grafische tekeningen.
In de Haniasteeg vind je veel werken maar de meest opvallende is de Israëlische vlag waar je bloed uit ziet lopen. Dit werk is gemaakt door LJ van Tuinen, een plaatselijke kunstenaar die graag een boodschap mee wil geven in zijn werk.
Op de hoek van de Ipe Brouwerssteeg heeft coffeeshop de Hofnar gezeten. De coffeeshop bestaat niet meer maar de hofnar die Merel Visser op de muur gemaakt heeft is gebleven.
Verderop in de Ipe Brouwerssteeg is Klaas Lageweg weer aan het werk geweest. Hij maakte er een prachtige vogel.
Aapnootmessi is een stickerartiest uit Leeuwarden die zijn naam ontleend heeft aan de eerste drie woorden die kinderen leren: aap noot Mies. In de Friese Wouden leren ze echter aap, noot, mes omdat het er daar wat ruiger aan toe gaat. Dit samengevoegd met zijn favoriete voetballer maakt de naam Aapnootmessi. Zijn unieke, handgemaakte stickers kom je op veel plekken tegen.
De LSD-crew (Live, Spray, Die) maakte het wapen van Leeuwarden op een saaie grijze muur. Ze gebruikten de kleuren van Leeuwarden (geel en blauw) en het rood uit het logo van voetbalclub SC Cambuur.
Op het Amelandshof maakte Klaas Lageweg met toestemming van karateschool Iryoku een kunstwerk van de Japanse vechter Miyamoto Musashi. De nabij gelegen Bonifatius kerk was hier niet blij mee. Maar nadat er uitgelegd was dat dit geen moderne versie van St. George in gevecht met de draak is vonden ze het oké.
In de Oude Doelensteeg vind je onderstaand werk van Harke Broersma. Dit stukje street art is een detail van het schilderij ‘Een gunstig uitkijkpunt’ dat 19e eeuws schilder Alma Tadema maakte.
Door heel Leeuwarden zie je elektriciteitskastjes die opgeleukt zijn met street art. Veel leuker toch dan zo’n saai grijs kastje?
Teruglopend naar het station via de Potmargewal kom ik nog een meterslange trein tegen voordat ik zelf weer in de trein stap.
Pin voor later:
Leave a Comment