Street art in Boedapest
Tegenwoordig vind je in bijna elke stad ter wereld mooie street art, zo ook in Boedapest. En dan vooral in de Joodse Wijk Erzsébetváros oftewel District VII. Ik verbleef in deze wijk en werd op bijna elke straathoek getrakteerd op een mooie mural.
De Joodse Wijk kent een pijnlijk verleden. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog was het een ommuurd ghetto. De wijk was verlaten en raakte in verval. Jaren later werd de wijk nieuw leven ingeblazen en ontstonden er gave plekken waardoor het nu een van de beste plekken is om te verblijven in Boedapest. Om de oude gebouwen wat op te vrolijken werden er een aantal murals aangebracht. Dit maakt de Joodse Wijk in Boedapest tot een openluchtmuseum vol met prachtige street art.
Rubik’s Cube (Neopaint)
Ontzettend veel heb ik gepuzzeld en gedraaid om de Rubik’s Cube te krijgen hoe ie moest zijn. De Rubik’s Cube is uitgevonden door de Hongaar Ernő Rubik, deze mural is een eerbetoon aan de bedenker van het stukje speelgoed waar menigeen zich uren mee heeft vermaakt. De honderden stippen laten zien dat er altijd een oplossing in het leven is, net zoals de Rubik’s Cube op vele manieren op te lossen is.
6:3 (Neopaint)
Deze mural herinnert aan de overwinning van het Hongaars voetbalelftal op Engeland in 1953. Een foto, krantenknipsels en een voetbal staan voor het succes van Puscás en zijn Gouden Team in de jaren ’50.
Sewing Love (Neopaint)
Een jonge vrouw met een oude naaimachine. Naaien was in de 19e eeuw erg populair onder de Joodse bevolking. Van de kleding die gemaakt werd kochten ze tweedehands apparaten die ze opknapten en weer doorverkochten. Hier werd een aardig centje mee bijverdiend.
Man of the Year (Neopaint)
Voor de inwoners van Budapest was de revolutie van 1956 een cruciaal moment. De mural van de Man of the Year is een kopie van de cover van het beroemde Time-magazine van Boris Chaliapin.
Budapest Ain’t Small (Szonja Závodszky & Richárd Orosz)
Deze mural geeft de kaart van Boedapest weer met in het midden een rode vlek die Boedapest voorstelt. De omliggende wolken beelden de omliggende gebieden uit. De maker wil met deze muurschildering laten zien dat Hongarije uit meer bestaat dan alleen Boedapest. Helaas stond er op het moment dat ik er was een grote boom voor dit werk waardoor het niet zo goed te zien was.
Green Grocer (Neopaint)
Bijzonder aan deze tweedimensionale muurschildering is dat er echte mensen uit de buurt in opgenomen zijn. De kruidenier is de echte tante Zsuzsa die de naastgelegen groentewinkel runt. Het zwarte hondje kwam tijdens het maken van de muurschildering elke dag even kijken en maakte kennis met de maker waardoor deze besloot het hondje ook een plekje in zijn werk te geven.
Motivation is a Wonderland (Dan Ferrer)
Deze muurschildering stelt de scène ‘Eat me’ uit Alice in Wonderland voor.
Keizerin Sissi (Neopaint)
Keizerin Elizabeth (Sissi) trouwde in 1854 als 16-jarig meisje met de Hongaarse koning Franz Jozef I. Sissie stond erom bekend geobsedeerd te zijn door haar uiterlijk. Haar schoonheid is ook hetgene de maker van deze muurschildering wil laten zien.
Sunset and sunrise (Szines Város)
De barscene in de Joodse Wijk in Boedapest is ontzettend populair. Zo erg dat er een muurschildering gemaakt is van een plattegrond van de wijk met daarop beste zogenoemde ruin pubs. Helaas was ook dit werk niet goed zichtbaar vanwege de bomen die ervoor staan.
One family torn apart by war is too many (Neopaint)
In opdracht van de Regionale Vertegenwoordiging van het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties voor Midden-Europa werd er een mural van een Pakistaanse meisje gemaakt. Het lijkt erop dat de maker geïnspireerd werd door de foto van de beroemde Afghaanse vluchtelinge met haar felle ogen die de cover van National Geographic sierde in 1985.
Angel San Briz (Okudart)
Deze kleurrijke muurschildering is een eerbetoon aan een van de mannen die de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog voorzag van valse paspoorten zodat zij konden ontsnappen.
Love Thy Neighbour (Luke Embden)
Een simpele herinnering om je buren lief te hebben.
Friendship Tree (Neopaint)
Met deze mural laat de maker de band zien tussen Polen en Hongarije. De tekst op de mural zegt: “Hongarije en Polen zijn twee voor altijd levende eiken, die hun eigen stammen hebben, maar hun wortels liggen ver onder de aarde: ze zijn samengekomen en onzichtbaar samengevoegd. Dus het bestaan en de kracht van de een is verbonden met het leven en de gezondheid van de ander. ” (Stanislaw Worcell).
Lees ook: 10 dingen die je zeker moet doen als je in Boedapest bent
Van onderstaande werken ken ik het verhaal erachter niet. Alleen de titel en de maker.
Canga (Neopaint)
City and the River (Adno)
The Great Wall (Fat Heat & TransOne)
Laura (Szines Város)
Miksa Róth (Neopaint)
Babszem Jankó (Akacorleone)
Wil je zelf op zoek naar street art in Boedapest? Ik heb bovengenoemde werken voor je aangegeven op onderstaand kaartje. Hiermee kun je zelf je route bepalen. Liever met een gids op pad? Boek dan een street art tour.
Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:
Zo tof om zo veel werken “terug” te zien: ik herken er toch een hele boel, maar toch ook niet allemaal. Vind het altijd zo tof om zo’n knappe en kleurrijke werken te zien. Fleuren een grijze muur of straat helemaal op!
Helemaal mee eens! Jij hebt vast weer werken gezien die ik niet gezien heb. Nu weet ik ook waar jouw profielfoto op Instagram gemaakt is :)