Siciliaanse pasta alla norma (recept)
Dat je in Italië moet zijn voor de allerlekkerste pasta’s weet iedereen. Maar weet je ook dat Sicilië een eigen keuken heeft? De pasta’s zijn daar dan ook net even anders dan op het vaste land van Italië. De lekkerste pasta die ik at op Sicilië is pasta alla norma, een pasta met aubergine en ricotta. En ik heb het recept voor jou.
Tijdens onze rondreis op Sicilië at ik meerdere keren pasta alla norma. Zo lekker! Met dit recept geniet jij thuis van dit typisch Siciliaans pastagerecht. Het kost je 35 minuten voorbereidingstijd, 30 minuten wachttijd en 30 minuten oventijd. Het recept is voldoende voor 4 personen én geschikt voor vegetariërs.
Wat heb je nodig om pasta alla norma te maken?
- 250 ricotta
- 2 aubergines
- 300 gram pasta (ik gebruik spaghetti)
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- een flinke handvol verse basilicum (gesnipperd)
- 800 gram (2 blikken) tomatenstukjes
- 1 theelepel gemalen chilipeper
- 8 eetlepels olijfolie
Hoe maak je pasta alla norma?
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stort de ricotta op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ‘m 30 minuten in de oven.
Snij de aubergine in plakken en leg ze in een vergiet.
Bestrooi de plakken met zout en laat dit een half uur staan om het vocht eruit te laten lekken.
Verhit de helft van de olie en bak de aubergine aan beide kanten goudbruin.
Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Zet de pasta op en kook deze beetgaar.
Verhit de andere helft van de olie en bak hierin de fijngehakte knoflook met de chilipeper even kort aan.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 10 minuten pruttelen.
Voeg de plakken aubergine en de pasta toe aan de saus en roer goed door.
Verdeel de pasta over 4 borden, breek de ricotta erboven en bestrooi met de basilicum.
Buon appetito!