Op edelhertsafari in de Oostvaardersplassen

Deel drie van mijn zoektocht naar de Grote Vijf van Nederland brengt mij naar de Oostvaardersplassen. Eerder ging ik al op beversafari in de Biesbosch en op wild zwijnsafari op de Veluwe. Nu is het de beurt aan het edelhert.

In de ochtend worden we ontvangen in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. De excursie start met een film over het ontstaan van de Oostvaardersplassen. Dit was in 1968. Door het droogvallen van zuidelijk Flevoland is Nederland een nieuwe polder rijker. Het is een van de grootste wetlands van Europa. Het gebied trekt heel veel vogels aan, waaronder de grauwe gans, blauwborst, lepelaar, zilverreiger, bruine kiekendief en de zeearend. In 2006, voor het eerst sinds vele eeuwen, deed een zeearendpaartje een geslaagde broedpoging in de Oostvaardersplassen.

excursie staatsbosbeheer

Als de film is afgelopen pakken we een verrekijker en stappen we op de kar die ons over de immens weide vlakte zal rijden. Het regent, en het waait flink door de kar heen waardoor het best fris is. We krijgen dekentjes uitgereikt om ons warm te houden. Ik waan me weer in Zuid-Afrika maar ben toch echt in Nederland.

tips oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen leven zo’n 600 konikspaarden. Dit zijn dan ook de eerste dieren die we tegenkomen als we het gebied ingaan. Er staan er tientallen, misschien wel honderd bij elkaar. Deze konikspaarden stammen af van de 40 dieren die hier in 1984 zijn uitgezet om te grazen zodat het gebied open blijft.

konikspaarden oostvaardersplassen
Een stukje verder zien we een vos door het gebied struinen. Er leven er zo’n 60 in de Oostvaardersplassen. De vos kijkt even op als we langs rijden maar blijft gewoon staan. Omdat er niet op ze gejaagd wordt zijn ze ook niet schuw.
vossen oostvaardersplassen
We rijden verder totdat plotseling de kar stopt. Er blijkt een grote groep heckrunderen met hun kalfjes over te willen steken. Wat een imposante beesten, vooral de stieren. Heckrunderen zijn ooit gefokt door de gebroeders Heck, die probeerden het uitgestorven oerrund terug te krijgen uit bestaande rassen. En dat is aardig gelukt. Er lopen er zo’n 200 rond in de Oostvaardersplassen.
heckrunderenoostvaardersplassen
En dan zien we waarvoor we gekomen zijn: een grote roedel edelherten. Het zijn voornamelijk vrouwtjes. Bijna het hele jaar leven de vrouwtjes gescheiden van de mannetjes maar tijdens de bronsttijd komen ze samen. De bronst is hier helaas nog niet begonnen, dus nog geen burlende edelherten voor ons. Wist je dat een edelhert tijdens de bronst zo’n 20% van zijn gewicht verliest? Hij eet in deze periode namelijk bijna niets.

edelherten oostvaardersplassen

Van het speuren naar wilde dieren krijg je honger. Gelukkig wist onze boswachter dat van te voren en heeft ze voor broodjes en drinken gezorgd dat we nuttige tijdens een picknick in open veld. Wat een prachtige plek. We lopen nog even wat rond, turen met onze verrekijker naar de dieren en rijden dan weer terug naar het beginpunt. Dat je niet ver weg hoeft om te genieten van de mooie dingen bewijst deze safari in eigen land wel weer. Het was prachtig!

Ben jij wel eens op safari in eigen land geweest?

Ga op zoek naar de Grote Vijf van Nederland met Staatsbosbeheer - www.worldwife.nl #edelhertsafari #oostvaardersplassen
Share: