Ontdek Marrakech in 3 dagen

In een kleine 4 uur vlieg je vanuit Nederland naar Marrakech in Marokko waar je in een compleet andere wereld terecht komt. Marrakech is een ideale stad voor een weekendje weg. Ik bracht 3 dagen door in Marrakech en wat vond ik het er heerlijk. De kleuren, de geuren, het eten, alles was er even fantastisch!

In dit blog vertel ik je wat je kunt zien en doen als je 3 dagen in Marrakech bent. Van de populaire bezienswaardigheden tot de fijnste restaurants met het beste uitzicht.

bezienswaardigheden marrakech

Dag 1 in Marrakech

Begin je verblijf in Marrakech met een bezoek aan de souks in de medina. Als je in een riad verblijft dan ben je waarschijnlijk al in de medina (het oude gedeelte van Marrakech). Hier kun je jezelf prima een paar uurtjes vermaken.

Loop door de smalle straatjes naar het plein Djemaa el Fna. Op dit levendige plein vind je allerlei verkopers, eetstalletjes, henna-artiesten, slangenbezweerders, goochelaars en nog veel meer.

Aan de rand van het Djemaa El Fna plein zit restaurant Toubkal. Hier eet je een heerlijke traditionele Marokkaanse soep (Harrira) met brood voor maar € 0,50 terwijl je geniet van de levendigheid op het plein.

In 10 minuten loop je van Djemaa el Fna naar het Bahia paleis met zijn prachtige mozaïken, deuren en doorgangen. Vlakbij vind je het El Badi paleis waar vele ooievaars hun nesten bouwen. Klim naar boven en bewonder het uitzicht over de stad en het Atlasgebergte.

Een klein stukje verderop liggen de Saadian tombes. In Marokko is het gebruikelijk de overleden te begraven zonder een naam op het graf te zetten. In de met mozaïek bewerkte Saadian tombes liggen diverse generaties van de Saadi familie begraven.

Een prima keuze voor het diner is Le Jardin, een verborgen parel in het hart van de medina waar ze typisch Marokkans eten serveren. In de met kaarsen verlichtte tuin hangt een geweldige Marokkaanse sfeer. Als je geluk hebt kun je er genieten van live muziek. Aanrader is de tajine met gehakt en ei.

wat te doen in Marrakech

Dag 2 in Marrakech

De leerlooierijen (tanneries) van Marrakech vind je aan de rand van de medina. Ze zijn vrij lastig te vinden, daarom raad ik je aan er met een gids naartoe te gaan. Die kan je ook een en ander over het proces van het leerbewerken vertellen. Het bewerken van leer kan ontzettend stinken, een takje munt om onder je neus te houden is dan ook geen overbodige luxe. Let op voor jongens/mannen die je de weg willen wijzen. Ze lijken het goed met je voor te hebben maar achteraf willen ze flink wat geld hebben omdat ze je geholpen hebben. Dit overkwam ook Jacomijn. Ze vertelt er hier over (in het Engels).

Als je in Marrakech bent mag een bezoek aan de 14e eeuws koranschool Ben Youssef Madrasa niet ontbreken. Ben Youssef Madrasa is de grootste koranschool van Marokko en misschien wel de meest fotogenieke plek van Marrakech. Ben je geïnteresseerd in fotografie? Bezoek dan het om de hoek gelegen Museum of Photography.

reisgids marrakech
Een fijne plek voor de lunch is het dakterras van Café des Epices. Hier heb je mooi uitzicht op het plein Place des Epices. Hou er wel rekening mee dat de meeste restaurants in geen alcohol mogen schenken. Wil jij graag een borrel bij je eten ga dan naar een van de restaurants in Marrakech die wijn schenken.

Wandel door de Joodse wijk (Mellah) en bezoek er de markt. Ga naar Miaara, Marokko’s grootste Joodse begraafplaats, en bewonder de vele synagoges. Vanuit de Joodse wijk loop je in 5 minuten naar de Koutoubia moskee met zijn prachtige tuinen. Zorg dat je hier zo’n 40 minuten voordat de zon onder gaat bent om van een prachtige zonsondergang te genieten. Dit kan vanaf het plein voor de moskee maar ook onder het genot van een drankje op een van de nabijgelegen dakterrassen.

Een ervaring die je mee moet maken is het eten van streetfood bij een van de eetstalletjes op het Djemaa el Fna plein. Aanraders zijn eetstal nummer 1 (Aicha) maar als je van vis houdt moet je bij nummer 14 zijn.

tips stedentrip marrakech

Dag 3 in Marrakech

Vroeg uit de veren voor een bezoek aan Jardin Majorelle (de tuin van Yves Saint Laurent) in het nieuwe gedeelte van Marrakech: Gueliz. Ben je niet zo’n vroege vogel? Houd dan rekening met een lange wachttijd om binnen te komen. De Jardin Majorelle is een botanische tuin welke vanaf 1980 eigendom is geweest van Yves Saint Laurent. Kenmerkend voor de tuin zijn de kobaltblauwe elementen.

Gueliz Is zeker de moeite waard om verder te ontdekken. Je vindt er veel gallerieën met moderne kunst, je kunt er goed shoppen bij de boetiekjes die vaste prijzen hanteren (handig voor als je het afdingen beu bent), mooie street art spotten en heerlijk tot rust komen in het El Harti park.

Voor een trendy lunch ga je naar Le Grand Café de la Poste. Denk aan de jaren ’20 in Parijs, dat is namelijk de charme die dit restaurant uitstraalt. Hier worden klassieke Franse gerechten gecombineerd met traditionele Marokkaanse gerechten.

Om bij te komen van de hectiek van Marrakech is het heerlijk om naar een traditionele Hammam te gaan om je eens lekker in de watten te laten leggen. Na afloop voel je je als herboren. Een fijne plek voor een hammam is Les Bains de Marrakech.

Iets buiten het centrum liggen de Menara tuinen. Wandel door de boomgaarden waar onder andere olijfbomen groeien, langs de vijver en het paviljoen met piramidedak. De Menara tuinen is een relaxte plek om de zon onder te zien gaan.

Diner bij Nomad op het sfeervolle dakterras. Nomad vind je in de souks om de hoek van het plein Place des Epices. De lamsburger is er super lekker en het uitzicht fantastisch. Nomad is een populair restaurant, reserveren is daarom aan te raden.

zien en doen in marrakech

  • als je door de souks loopt doe dit dan aan de rechterkant. Op deze manier heb je het minst last de passerend brommers en fietsers;
  • mocht je de weg kwijt raken in de souks (de kans is groot in de wirwar van steegjes) vraag dan de weg in een winkel, restaurant of aan een politieman. Vooral niet aan een van de jongens/mannen op straat, zij wijzen je graag de weg maar willen daar veel te veel geld voor hebben;
  • als je een taxi wilt pakken vraag dan of de chauffeur de meter aan wil zetten en zorg dat je gepast kunt betalen. Chauffeurs zeggen gerust geen wisselgeld te hebben als je met groot geld betaald;
  • betaal in de medina nooit de vraagprijs van wat dan ook (restaurants uitgezonderd), de helft is vaak een goed uitgangspunt;
  • leer een woordje Arabisch: salam betekent vrede maar wordt als groet gebruikt (hallo) en la shoukran betekent nee dank je wel, daarmee schud je de opdringerige verkopers iets makkelijker af.
  • Marokko hoort niet bij de Europese Unie wat betekent dat een reis naar Marokko de nodige voorbereidingen behoeft. Collega blogger Sanne schreef een blog over alles wat je moet weten voor vertrek naar Marokko.

Tip: Voor een echte Marokkaanse ervaring verblijf je het beste in een riad. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis, meestal zonder ramen, maar met een tuin of binnenplaats. Je vindt de riads vooral in de medina en ze zijn bijna allemaal even mooi. Ik sliep in de prachtige Riad Konouz waar je al een tweepersoonskamer boekt voor €25,- per nacht inclusief ontbijt én supervriendelijke eigenaren.


Wil je meer zien van Marokko? Maak een dagtrip naar de Ourika Vallei of ga voor een mini-rondreis en combineer Marrakech met Essaouira.

Handige reisgidsen voor Marrakech en Marroko:

Zelf je reis naar Marokko plannen? Hieronder vind je de aanbieders die ik gebruik:
VERVOER
– Om je vliegticket te boeken zijn Momondo en Tix handige websites. Ook boek ik vaak bij Transavia, vooral voor stedentrips binnen Europa.
– Vlieg je vanaf Schiphol en moet je je auto daar parkeren? Check dan 247Parking of Iparking.
– Een auto huren doe ik altijd via Sunny Cars vanwege de goede voorwaarden. Misschien iets duurder dan een ander maar je bent altijd volledig verzekerd. Ook met Alamo heb ik goede ervaringen.
– Voor het huren van een camper kun je terecht bij Camptoo.
– Liever met de trein op reis? Check dan de website van NS International.
ACCOMMODATIE
De aanbieders die ik gebruik voor hotels en appartementen zijn Hotels.nl en Booking.com, campings boek ik vaak via Campspace (unieke plekken) of via ANWB Campings.
OVERIGE
– Heb je voor je vakantie een of meerdere vaccinaties nodig? Dan moet je zijn bij Vaccinaties op reis.
– Toegangskaartjes voor bezienswaardigheden boek je bij Tiqets.
Kijk ook eens op mijn speciale boekingspagina voor andere reisaanbieders.

ReizenReizen

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen in Marrakech in 3 dagen? Tips voor jouw stedentrip naar Marrakech, Marokko

Share: