Stedentrip Berlijn? Pak de trein
Je kunt op meerdere manieren naar Berlijn voor een stedentrip: met de auto, het vliegtuig of met de trein. De eerste keer ging ik met de auto, de tweede keer met de trein. In dit blog vertel ik je meer over onze treinreis naar Berlijn.
Van mijn woonplaats (Helmond) is het ruim 600 kilometer naar de hoofdstad van Duitsland. Oftewel een uurtje of zeven met de auto, zonder te stoppen. Met de trein doe je er in mijn geval ongeveer net zolang over. Al gaat de terugreis een stuk sneller dan de heenweg. Ik heb het voordeel dat ik vlakbij het station woon en er te voet naartoe kan. Ideaal.
Op een warme woensdag in september stap ik samen met vriendlief ’s ochtends om 6.02 uur in de trein richting Berlijn. Normaal gesproken gaat de route via Venlo en Dusseldorf maar tussen Venlo en Vierssen wordt aan het spoor gewerkt. Op dat traject worden bussen ingezet. Daar hebben we niet zo’n zin in en dus gaan we via Utrecht. Deze keuze maakt dat we niet met de snelle ICE naar Berlijn reizen. In Utrecht stappen we over op de trein naar Amersfoort om daar vervolgens de trein naar Berlijn te pakken. Vanaf hier is het nog precies 6 uur reizen.
We hebben gereserveerde plekken maar als we ‘onze’ stoelen gevonden hebben zitten er andere mensen. Die worden vriendelijk verzocht ergens anders te gaan zitten. We gooien de bagage in het rek boven ons. Daar is ruimte genoeg voor. En zo niet, dan is er aan het begin van de coupé nog een speciaal bagagerek.
De ruime stoelen zitten prima. Zowel de rugleuning als de zitting zijn verstelbaar en er is veel beenruimte. Vriendlief gooit de stoel meteen in slaapstand en bekijkt een hele poos de binnenkant van zijn oogleden. Aan de stoelen voor ons zitten een netje waar je spullen in kunt doen en een uitklapbaar tafeltje. Handig om je laptop op te zetten en een blog te typen ;) Of om wat te surfen op internet want er is goede wifi aan boord.
Leestip 🧡 Met de nachttrein naar Praag: mijn ervaring en tips.
De eerste stop over de grens maken we in Bad Bentheim. Hier staan we een kwartiertje stil in verband met paspoortcontrole. Als we weer rijden ga ik aan de wandel in de trein. Eens kijken wat er allemaal aan boord is. In ieder geval keurig nette toiletten, dat is wel eens ooit anders in de trein.
Voor gezinnen die met kinderen naar Berlijn gaan met de trein zijn er speciale familiecoupé’s. Een afgesloten ruimte met een tafeltje tussen de stoelen waar, als je het openklapt, een spel op gespeeld kan worden.
Een stukje verder stuit ik op de bistro. Hier zitten mensen de krant te lezen met een kop koffie en een broodje, een paar mannen drinken er een biertje en een moeder koopt er een snack voor haar kinderen. Naast koude en warme dranken, snacks en broodjes verkopen ze er, hoe kan het ook anders in Duitsland, currywurst mit pommes. Jammer dat ik net mijn broodje ei opgegeten heb.
Een uurtje voordat we in Berlijn zijn komt er een conductrice met een formulier naar ons toe. We blijken bijna drie uur (!) vertraging te hebben. Blijkbaar hebben we om moeten rijden. Mij is niet duidelijk geworden waarom. Het formulier kunnen we invullen en opsturen om vervolgens 50% van de ticketprijs terug te krijgen. Netjes dat ze dit zo aanbieden maar we balen uiteraard wel van de vertraging. Die gezellige biertuin moet nu nog even wachten. In plaats van een halve liter bier drink ik de halve liter water op die we krijgen van de Deutsche Bahn.
Uiteindelijk rijden we tegen 16.00 uur Berlijn binnen. We pakken onze koffers en stappen uit. Midden in Berlijn. Wat een relaxte manier van reizen. Ik vind het heerlijk! Ondanks de vertraging. En nog beter voor het milieu ook. Want wist je dat je 310 kg CO₂ bespaart als je met de trein naar Berlijn gaat in plaats van met het vliegtuig?
Lees ook: 25 tips om duurzaam te reizen
De terugweg gaat ietwat vlotter. Nu reizen we wel met de ICE. Sowieso rijdt deze een stuk harder maar er zijn ook geen omleidingen of werkzaamheden meer. Dit zorgt ervoor dat we precies 5 uur en 45 minuten na vertrek in Berlijn op het station in Helmond aankomen. Zonder paspoortcontrole deze keer.
Qua trein is de ICE iets nieuwer en luxer maar verder verschilt het niet veel met de internationale trein waarin wij op de heenweg zaten. Ook hier voldoende ruimte, keurig nette wc’s, familiecoupés en een bistrowagon.
Kaartjes voor de trein naar Berlijn koop je online op de website van NS International. Je kunt ze uitprinten of opslaan in de app. Dat laatste vind ik wel zo makkelijk. Wij betaalden €95,- voor een retourticket, inclusief stoelreservering. Mooie prijs voor een treinticket naar Berlijn toch?
Als ik nog eens terug ga, en dat gaat zeker gebeuren want Berlijn is een geweldige stad, pak ik weer de trein. En een hotel dat dichtbij Berlin Haubtbahnhof ligt. Dan ben ik precies zes uur onderweg, van deur tot deur. Mits je geen vertraging hebt. Nu moeten we nog een kwartiertje met de metro. Ook geen ramp, want het hotel waar we verbleven (Modrian Suites Berlin) was prima.
Lees ook: fietsen langs de restanten van de Berlijnse Muur
Handig en leuk voor in de trein naar Berlijn:
-
-
- Telefoonhouder
Je kunt de hele treinreis uit het raam gaan zitten kijken naar het veranderende landschap maar dat is niet altijd even interessant op dit traject. Hoe fijn is het dan om je favoriete serie of een spannende film op Netflix te kijken? Of een van mijn reisvideo’s :) Hang de Lazy Neck telefoonhouder om en je hebt je handen vrij tijdens het kijken. Ideaal! - Powerbank
Van al dat Netflixen en YouTube kijken gaat je batterij natuurlijk snel leeg. Zorg daarom dat je een goede powerbank bij je hebt. Ik zweer bij deze powerbank van Trust. Die kan mijn telefoon (en andere apparaten) meerdere keren volledig opladen. - Het boek ‘Berlijn‘
Ben je meer van het lezen en geïnteresseerd in de geschiedenis van Berlijn? Dan is het boek ‘Berlijn‘ van Erik Timmermans en Jaap Visser het ideale leesvoer tijdens jouw treinreis naar Berlijn. Het boek leest makkelijk weg, geeft je veel achtergrondinformatie over de stad en fungeert meteen als reisgids. - Timo to Momo – Berlijn
Over reisgidsen gesproken. Als je een stedentrip naar Berlijn maakt, of naar welke stad dan ook, met de reisgids van Time to Momo haal je alles uit je stedentrip. Haal ‘m in de trein te voorschijn en plan de dingen die je wilt gaan zien en doen in Berlijn met deze handige reisgids. - Spelletjes voor onderweg
Spelletjes om te spelen als je onderweg bent naar je vakantiebestemming zijn er genoeg. Het allerleukste is natuurlijk mijn eigen Travel Quiz, maar ook de reiseditie van Scrabble, het UNO kaartspel en Shit Happens zijn leuk om te spelen in de trein.
- Telefoonhouder
-
Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest: