Mechelen, stad van vrouwen en bier

Mechelen is een hele diverse en boeiende stad die vol staat met prachtige historische gebouwen en bulkt van de biertradities. Maar Mechelen is ook een stad waar sterke vrouwen een grote invloed hebben gehad.

Een van die vrouwen is Margaretha van Oostenrijk. Margaretha van Oostenrijk, hertogin van Savoye en landvoogdes van de Nederlanden, was een ‘straffe madam’, zoals ze in België zeggen. Een standbeeld van deze dame staat op de kop van de Grote Markt.

margaretha van oostenrijk mechelen

Als je in Mechelen bent moet je zeker de bijna 100 meter hoge Sint-Romboutstoren beklimmen. Deze toren is de hoogste bezoekbare gotische toren van heel België en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 538 treden moet je trotseren om de skywalk te bereiken. Het is even een klim maar het uitzicht over de stad en de wijde omgeving is fantastisch! Ik heb zelfs het Atomium in Brussel kunnen zien.

uitzicht romboutstoren mechelen
Naast de Sint-Romboutskathedraal ligt een groot geel beeld, het Opsinjoorke. Het verbeeld de eeuwige dronkaard en slechte echtgenoot die altijd te laat thuiskomt en al het geld verbrast. Om met hem te spotten gooiden de mensen hem op een groot laken in de lucht.

sint romboutstoren mechelen
Amai. Na het beklimmen van de toren vind ik dat ik wel een biertje verdiend heb. Ik strijk neer op het terras van de Borrel-Babbel, het kleinste café van Mechelen, om uit te rusten en te genieten van een Maneblusser, een echt Mechels stadsbiertje.

Maneblussers is de bijnaam van de Mechelaars. Ze hebben deze naam aan het volgende verhaal te danken: “Tijdens een mistige nacht in 1687, waarin de maan haar gloed afgeeft aan de Sint-Romboutstoren, komt een man uit de kroeg en roept ‘Brand! Brand!’. De mensen snellen toe om de brand te blussen maar als ze bij de toren aankomen breekt de maan door de nevel en is de vuurgloed verdwenen. Sinds die dag heten de Mechelaars de Maneblussers.”

maneblusser mechelen
Onderweg naar de begijnhofjes kom ik langs het Groen Waterke. Op deze plek liggen de wortels van Brouwerij Het Anker. Jan den Anker, de oudste geregistreerde brouwer van Mechelen, woonde hier namelijk. Het Groene Waterke dankt zijn naam aan de eendenkroos die het water bedekt.

Groen waterke mechelen
Mechelen kent twee begijnhofjes, het Klein Begijnhof en het Groot Begijnhof. Je voelt de rust meteen als je dit gedeelte van de stad binnenwandelt. Hier woonden de vrouwen waarvan de mannen omgekomen zijn tijdens een kruistocht. Ze leidden een vroom, kuis en sober leven en zorgden zelf voor hun levensonderhoud.

Lees ook: een wandeling langs verborgen hofjes in Amsterdam.

Zo was er een bakkerij, een ziekenhuis maar ook een eigen brouwerij. De begijnen brouwden bier als geneesmiddel omdat het drinken van water in de tijd niet veilig was. Dat de begijnen niet altijd even vroom waren blijkt uit het feit dat ze onderhands bier verkochten aan niet-begijnen.

begijnhof mechelen

“Ne zatterik op een ton,
ne pater op een non,
ne pastoor op een begijn,
dan heeft iedereen het zijn.”

(Oud Mechels gezegde)

Brouwerij Het Anker is de laatste actieve brouwerij in Mechelen en is gevestigd in de voormalige brouwerij van de begijnen. Een van de bieren die gebrouwd worden in deze brouwerij is de Gouden Carolus Tripel. Een zwaar, kruidig verfrissend bier dat in 2012 is verkozen tot beste tripel op de World Beer Awards. Om dit prijswinnend biertje te proeven ga ik naar de Grote Markt. Een fijne plek om wat te drinken, te eten en mensen te kijken.

Lees ook: 10 toffe bier hotspots in Brugge.

grote markt mechelen
Ik vervolg mijn belevingstocht door Mechelen kom uit bij de Cellekens. In de binnentuin staat een kunstwerk van dansende vrouwen. Zij symboliseren de behoeftige en alleenstaande vrouwen die vroeger in dit godshuis woonden.

Cellekens mechelen
Vier fonteintjes met vissenkopen geven op de IJzerenleen aan waar sinds de 13e eeuw de vismarkt gehouden werd. Margaretha van Oostenrijk vond dat deze markt te hard stonk en wilde hem verplaatst hebben. Haar wens werd vervuld net na haar dood in 1530. Vanaf dat moment moesten de vishandelaars hun kramen opstellen op de Vismarkt.

Omhoogkijkend op de IJzerenleen zie ik prachtige gevels uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Aan het einde van de straat staat het Schepenhuis, een van de oudste stadhuizen van België.

ijzerenleen mechelen
Een bezoek aan Mechelen is niet compleet zonder een rondvaart over de Dijle. Vanaf het water zie je de stad vanuit een heel ander perspectief. We varen onder andere langs drie legendarische herbergen uit de 16e en 17e eeuw. Het rechtse huis heet Het Paradijske.

De reliëfs boven de ramen verbeelden de scènes ‘Het aards paradijs’ en ‘De boom der kennis van goed en kwaad’. In het midden staat De Duiveltjes, genoemd naar de duiveltjes die als zuilen fungeren. Links staat het huis Sint Jozef waarop je het reliëf van Sint Jozef met het kindje Jezus kunt zien.

driehuizen
Om Mechelen te ontdekken heb je aan een dag niet genoeg. Een fijne plek om te overnachten is het Novotel Mechelen Centrum. Dit hotel ligt echt midden in het centrum. Binnen 100 meter sta je bij de opstapplaats voor een rondvaart over de Dijle, op de gezellige Vismarkt met zijn restaurantjes en cafe’s of op de IJzerenleen, ook wel de Champs-Elysées van Mechelen genoemd.

Nog meer leuke steden ontdekken in België? Leuven, Brugge en Antwerpen zijn ook aanraders!

Dit artikel bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Wat te doen in Mechelen Tios voor een bezoek aan het Belgische Mechelen

Share: