Is een excursie naar Cappadocië vanuit Alanya de moeite waard?
Het Turkse Cappadocië is een bijzondere plek die al een hele tijd op mijn bucket list staat. Tijdens een vakantie in Alanya is het dan eindelijk zover: ik ga naar Cappadocië. In dit artikel lees je of ik de lange reis er naartoe de moeite waard vond.
Waar ligt Cappadocië?
Cappadocië ligt zo’n beetje in het midden van Turkije, in de regio Anatolië. Het gebied beslaat delen van de provincies Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray en Niğde. Cappadocië staat vooral bekend om zijn unieke rotsformaties, ondergrondse steden en grotwoningen. Dat maakt Cappadocië tot een van de meest fascinerende bestemmingen van Turkije.
De meeste bezienswaardigheden van Cappadocië vind je in en om de stad Göreme, in het Göreme Nationaal Park, een UNESCO Werelderfgoedlocatie.
Hoe is het unieke landschap van Cappadocië ontstaan?
De bijzondere rotsformaties zijn ontstaan zijn doordat er miljoenen jaren geleden een aantal vulkanen uit zijn gebarsten waardoor het landschap bedekt werd met lava, tufsteen en basalt. Door regen, wind en temperatuurverschillen is het zachte tufsteen geërodeerd en vormden zich de bijzondere rotsen. Rivieren en beken zorgen ervoor dat deze rotsen in valleien kwamen te liggen. Dit alles samen heeft een van de meest fascinerende en pittoreske landschappen ter wereld gecreëerd.
Excursie naar Cappadocië vanuit Alanya
Mij is een tweedaagse excursie naar Cappadocië aangeboden door Excursion Mania met vertrek vanuit Alanya, maar de excursie is ook te boeken vanuit Antalya, Side en andere plaatsen aan de Turkse Rivièra.
Cappadocië ligt op ruim 500 kilometer van Alanya en om in die twee dagen zoveel mogelijk te kunnen zien word ik op dag één al om drie uur in de ochtend opgehaald.
Een minuut of 10 later dan gepland komt er een minibus voorrijden. Daar zit al een man of 10 in. We halen nog 3 stelletjes op en rijden dan door naar een busstation in Alanya waar we overstappen op een grote bus.
Leestip 🧡 Bezoek de watervallen, markt en bazaar van Manavgat.
De stoelen van de bus staan al in ligstand, handig, want zo kan ik nog een paar uurtjes slapen. Voorlopig is er toch nog niks te zien.
Om 5.30 uur stoppen we bij een tankstation halverwege Alanya en Manavgat (Kizilot). Tijd voor een sanitaire stop en herindeling van de bussen. Mensen die in Antalya, Side, Belek oid zijn opgehaald voegen zich nu bij ons. Met een man of 30 vertrekken we richting Cappadocië.
De mooiste plekken in Cappadocië
10 uur later…
Ondergrondse stad Tatlarin
Na de nodige plas- en eetpauzes komen we eindelijk aan bij de eerste bezienswaardigheid van Cappadocia: de ondergrondse stad Tatlarin. De stad bestaat uit meerdere verdiepingen en uitgestrekte tunnels die verschillende kamers met elkaar verbinden. De complexiteit van de architectuur toont aan hoe goed de bewoners waren voorbereid op lange periodes ondergronds.
Het leven in Tatlarin speelde zich compleet af onder de grond zodat eventuele vijanden er weg bleven. Ik waan me even terug in de tijd van de Byzantijnen als ik hier rondloop. Niet alleen woningen werden ondergronds gebouwd maar ook een begraafplaats en een kerk. Hier mogen helaas geen foto’s gemaakt worden maar ik kan je vertellen dat de prachtige fresco’s nog goed bewaard zijn gebleven.
Ortahasir Castle
Een stukje verderop wordt de bus naast tig andere bussen geparkeerd en stappen we uit op Lavanta Panorama waar je prachtig zicht hebt op Ortahisar Castle.
Het kasteel van Ortahisar is uitgehouwen in een 86 meter hoge tufsteenrots en zit vol met uitgehouwen kamers, tunnels en gangen die door de eeuwen heen zijn gebruikt als woonruimten, opslagplaatsen en schuilplaatsen. Ooit was het een belangrijke verdedigingspost vanwege de strategische ligging, tegenwoordig is het een van de bezienswaardigheden van Cappadocië.
Je kunt het kasteel beklimmen maar daar is voor ons geen tijd voor. Wij moeten door naar de volgende interessante plek. Maar niet voordat er een jongen naar mij toe komt met een foto van mij in een lijstje. Huh? Hoe dan? Blijkbaar is er in de korte tijd dat ik daar rondgelopen heb een foto van mij gemaakt, afgedrukt en ingelijst.
Pigeon Valley
Niet alleen hebben we vanaf dit punt goed zicht op Ortahasir Castle maar ook op Pigeon Valley. De naam van de vallei, Duivenvallei in het Nederlands, komt van de vele duiventillen die in de rotsen zijn uitgehouwen. De lokale bevolking hield de duiven hier vooral voor de mest die men kon gebruiken voor de landbouw en de wijngaarden.
Uchisar Castle
Het volgende kasteel op de route van vandaag is Uchisar castle, gelegen op het hoogste punt van Cappadocië. Het is ook de meest bezochte plek in Cappadocië. Hier krijgen we wel tijd om rond te lopen. Ik klauter wat trappen op en geniet van een prachtig uitzicht over het bijzondere landschap.
Ooit diende deze plek als verdedigingsfort en woonden hier gewoon mensen. Er zijn een aantal grotten ingericht met wat meubilair om je te laten zien hoe het leven er destijds uitzag. Iets wat ik me bijna niet kan voorstellen.
Cappadocië koffie
Een excursie zonder commercieel tintje is geen excursie en dus stoppen we bij een winkel om koffie en snoep te proeven. Ik drink nooit koffie omdat ik het smerig vind, maar in Cappadocië hebben ze een speciale koffie. Deze wordt niet gemaakt met water maar met melk en er wordt pistachepoeder en amandel aan toegevoegd. Ik probeer een slokje uit fatsoen en het bruine goedje smaakt eigenlijk best prima. Zeker met wat lekkere Turkse snoepjes erbij.
Göreme
Dan rijden we naar het hart van Cappadocië: Göreme. Göreme is ook de meest toeristische plek in Cappadocië. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Göreme Open Air Museum. Het museum bestaat uit een complex van rotskerken, kapellen en kloosters met prachtige fresco’s die Bijbelse scènes afbeelden. Vanaf Atay Panaroma heb je geweldig zicht op Göreme National Park.
Rotsstad Chavushin
De laatste stop van dag één van de excursie naar Cappadocië is Chavusin, een rotsstad met kerk van St. John the Baptist. Deze kerk stamt uit de 5e eeuw en is zowel de oudste als grootste rotskerk in Cappadocië.
Ik loop er wat rond maar eerlijk gezegd heb ik het wel een beetje gehad met al die rotsen. Het is mooi geweest voor vandaag.
Overnachten in Cappadocië
Dan is het tijd om naar het hotel te gaan. Daar aangekomen blijkt er voor mij geen kamer te zijn en moet ik naar een hotel aan de overkant. Als ik binnenkom staat het huilen me nader dan het lachen. Dit slaat nergens op en is totaal niet te vergelijken met het eigenlijke hotel. Een kleine eenpersoonskamer weggestopt in een uithoek van het hotel. Dat is het nadeel van soloreizen, je krijg meestal niet de beste kamers.
Ik ga straks klagen maar eerst eten. Ik heb namelijk wel honger. Het diner (inbegrepen) is eenvoudig maar wel oké. Een half kopje soep met brood, een bord met kip, rijst en salade en als nagerecht iets heel zompigs. Geen idee wat het is.
Ik trek de gids aan z’n jas en zeg ‘m dat ik een andere kamer wil. Hij gaat het regelen. Er komt iemand aan die me naar een andere kamer brengt. In hetzelfde hotel dus net zo erg. Als ik die ook weiger komt de baas erbij. Er is nog één optie, in hetzelfde hotel maar dan een grotere kamer. Dit is nog steeds bij lange na niet wat ik verwachtte en wat de rest van de groep in het andere hotel heeft. Maar je moet wat. Ik ben zo moe dat ik toch wel zal slapen.
Als klap op de vuurpijl krijg ik te horen dat de ballonvaart van morgenvroeg niet doorgaat vanwege slecht weer. Dit was voor mij toch wel de hoofdreden om naar Cappadocië te gaan. Ik baal hier dan ook gigantisch van.
Dag 2 van de excursie naar Cappadocië vanuit Alanya
De volgende dag…
Gelukkig slaap ik wel heel goed. Het ontbijt is erg karig. De ober loopt nog in pyjama en brengt wat stukjes taai stokbrood met jam, boter, kaas en olijven. Als je honger hebt smaakt alles.
Na het ontbijt loop ik nog even door het dorpje en koop lunch bij een winkeltje. Verse broodjes met kaas en een sapje. Ik lever mijn kamersleutel in en stap weer in de bus. Wegwezen hier.
Dervent Valley
De eerste stop van vandaag is Dervent Valley, ook wel Imagination Valley of Fantasy Valley genoemd vanwege de bijzondere rotsformaties waarin je allerlei figuren kunt ontdekken als je genoeg fantasie hebt. Zo zie ik een kameel, krokodillen, een eekhoorn, buikdanseressen, een sombrero en paddenstoelen. Maar ik had het niet gezien als onze gids me er niet op had gewezen.
En dan verlaten we Cappadocië. Het is tijd voor de lange rit terug naar Alanya. Onderweg nemen we nog een kijkje bij een pottenbakker en in een onyxfabriek. Uiteindelijk ben ik om 22.00 uur weer terug in mijn hotel in Alanya.
Is een excursie naar Cappadocië vanuit Alanya de moeite waard?
En dan nu de grote vraag: is een excursie van twee dagen naar Cappadocië vanuit Alanya de moeite waard?
Ten eerste: ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ondanks enkele teleurstellingen waaronder het hotel en het niet doorgaan van de ballonvaart. Maar ik had wel graag wat meer tijd gehad bij de bezienswaardigheden, om te wandelen, fietsen of misschien wel paardrijden.
Als ik van tevoren had geweten dat de ballonvaart niet doorgaan was ik niet gegaan. Begrijp me niet verkeerd, Cappadocië is prachtig, ook vanaf de grond. Maar die luchtballon was toch wel een bucket list dingetje.
En toch vond ik het de moeite waard en zou ik het zo weer doen. Ook al is het een lange rit in een niet zo comfortabele bus zonder airco. Door de vele stops onderweg was het prima te doen. De wegen zijn prima, de gids was top en wist veel te vertellen over wat we zagen.
Verblijf je aan de Turkse Riviera en overweeg je ook naar Cappadocië te gaan dan zeg ik doen. Het is vermoeiend maar ook zo mooi. Al zou ik het liever opnemen in een rondreis Turkije of voor of na je all-inclusive vakantie plakken. Maar dat is mijn bescheiden mening.