Helmond op z’n mooist deel 10: Brandevoort
Brandevoort, tja, eigenlijk is het maar gewoon een Vinex-wijk die aan Helmond geplakt is. Maar het is wel mooie Vinex-wijk, eerlijk is eerlijk. En dan vooral het gedeelte in De Veste, de kern van Brandevoort.
Wis je dat de Romeinen aan het begin van onze jaartelling de eerste bewoners van Brandevoort waren? Al heette deze plek toen natuurlijk nog niet zo. Later, toen het agrarisch gebied nog bij Mierlo hoorde, woonden er voornamelijk boerengezinnen. In 1995 heeft Helmond dit gebied geannexeerd en in 2000 is er gestart met bouwen van De Veste.
Meerdere architecten zorgden voor een afwisselend straatbeeld in de wijk. De architecten van De Veste hebben zich laten inspireren door een vestingstadje in Brabant in de 17e eeuw. Vandaar de moderne herenhuizen aan de grachten. Je ziet er bakstenen gevels met witte kozijnen, markiezen, dakgoten met sierlijsten, mooi geschreven familienamen en pittoreske poorten die uitkomen op binnenpleinen met parkeerplekken.
Winkelen in Brandevoort doe je op het centrale plein, de Plaetse. Hier staat ook een Victoriaanse markthal welke uniek is in zijn soort en waar wekelijks een biologische mart plaatsvindt. Ook wordt er jaarlijks een bierfestival gehouden (Markthopper) en is de Markthal onderdeel van Dickensnight. En dan is Brandevoort op zijn mooist. Acteurs verkleed in Dickensstijl, mooi versierde huizen, koortjes die kerstliederen zingen en een kerstmarkt. Heel soms heb je het geluk dat er sneeuw valt tijdens Dickensnight, dan waan je jezelf in een heus Anton Pieck-dorp.
Naast architectonische hoogstandjes is er ook behoorlijk wat groen te vinden in Brandevoort. Of moet ik zeggen op Brandevoort? Hoe dan ook, het is er groen. De Ecozone ligt als een groene ring rondom de kern van Brandevoort. Bloemenweides, vijvers en bomen zorgen voor een leefgebied voor vogels en andere dieren. ’s Zomers wordt er gezwommen en geroeid in de Ecozone. Er zijn wandelpaden aangelegd voor de liefhebber. Wil je de ronde helemaal lopen dan heb je zo’n 2,5 kilometer in de benen. De hond en kinderen kunnen gewoon mee. Voor die laatste zijn er genoeg speeltoestellen te vinden onderweg.
Ergens las ik dat bewoners van De Veste zich associeren met een buurt op stand, met de grachtengordel in Amsterdam. Nonsens natuurlijk, want het zijn gewoon Helmonders. Ook al willen sommigen dat liever niet weten.
(Dit artikel verscheen eerder in Rond de Toss, een magazine gemaakt voor en door supporters van Helmond Sport).
⬅️ Helmond op z’n mooist deel 9: ’t Ketsegangske
➡️ Helmond op z’n mooist deel 11: de Bundertjes
Ken je het bordspel Ik hou van Helmond al? Daag je vrienden uit en test je Helmond-kennis met 275 vragen in 5 verschillende categorieën.