Fietsen in Limburg: Aan de andere kant (Liberation Route)
De fietsroute ‘Aan de andere kant’ is onderdeel van de Liberation Route, een herdenkingsroute die belangrijke plekken uit de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt.
Op een winderige dag gooien we de fietsen in de auto en rijden we naar Ysselsteyn (Limburg), om een deel van de Liberation Route te gaan fietsen. Je kunt de route ook op andere punten oppakken maar wij kiezen ervoor om te starten bij de Duitse Oorlogsbegraafplaats omdat we hier de auto gratis kunnen parkeren.
De Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn is de enige begraafplaats in Nederland waar Duitse soldaten begraven liggen. Er liggen hier 85 soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 (!) soldaten die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben. Een ontzettend indrukwekkende plek. Overal waar je kijkt zie je kruizen staan met de namen van de soldaten. Van zo’n 5.000 soldaten zijn de namen niet bekend, op hun kruizen staat ‘ein deutscher soldat’. Daar word ik toch wel even stil van.
Dan stappen we op de fiets en gaan we op weg naar de volgende plek. Dit is een van de vele plekken in de omgeving waar tijdens WOII een vliegtuig is neergestort. In de verte zien we een klein huisje staan. Een zogenaamd Wehrmachtshuisje. Dit huisje werd in 1941 door de Duitsers gebouwd om geallieerde vliegtuigen te kunnen onderscheppen. In 2013 is het huisje gerestaureerd.
We vervolgen de route en steken de grens met Noord-Brabant over. We fietsen door het pittoreske dorp Griendtsveen met zijn boomrijke lanen, kanalen en ophaalbruggen. Een dorp waar de geschiedenis van het turfsteken nog duidelijk zichtbaar is.
Het volgende stuk van de fietsroute, waar we flinke wind op kop hebben, gaat door de landerijen langs de grens van Limburg en Noord-Brabant. Hier staan nog vele overgebleven kazematten, voornamelijk aan de rand van het Peelkanaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde deze kazematten een defensiewal, de zogenaamde Peel-Raamstelling.
Weer terug in Limburg is het eerste dat we zien een voormalige munitieopslagplaats. Of eigenlijk de restanten ervan. Van hieruit werden de soldaten in de eerder genoemde kazematten van munitie voorzien. Begin 1940 is het depot door de Duitsers helemaal leeggehaald. In oktober 1944 is het depot gebruikt als Rode Kruis post voor de vele gewonden die er vielen tijdens hevige gevechten.
Aan de overkant van de weg staat een monument ter herinnering aan twee Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn door Duits artillerievuur. Pas in 1977 vonden twee jongens uit de buurt met hun metaaldetector een helm. Na verder zoeken werden er helmen, schoenen, een gouden ring, portemonnee, brieven en identificatieplaatjes gevonden. Deze bleken van de twee Amerikaanse soldaten te zijn die hier door de Duitsers werden begraven.
We fietsen weer door totdat we bij het volgende monument komen. Aan de rand van een open veld staat een propeller. Ernaast staat een bord met informatie over deze plek. We lezen dat hier in oktober 1944 een Auster vloog die van vliegveld Grave onderweg was naar Antwerpen. Helaas is het vliegtuig nooit in Antwerpen aangekomen. Waarschijnlijk zijn ze verdwaald geraakt want ze hadden hier nooit moeten zijn. Met mitrailleurvuur werd het toestel uit de lucht geschoten. Waren de vliegers hier een week later geweest dan was Ysselsteyn al bevrijd. Op het verkeerde moment, op de verkeerde plek dus.
In plaats van linksaf richting Merselo gaan wij rechtsaf en fietsen we richting het centrum van Ysselsteyn. Het complete deel van de Liberation Route is 59 kilometer lang en dat vinden wij voor vandaag te veel. Wij hebben alleen het zuidelijke deel gefietst, ongeveer de helft. Het noordelijke deel doen we een andere keer.
In het centrum van Ysselsteyn stoppen we bij de kerk. Hier staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan de gevallen geallieerde bevrijders. Van hieruit is het nog maar een paar kilometer fietsen, door bebost gebied, naar de plek waar we gestart zijn: de Duitse Oorlogsbegraafplaats. In plaats van om het kerkhof heen te fietsen lopen we er overheen. Om wederom stil te worden van de vele graven. Lest we forget.
Ook naar Limburg om de fietsroute ‘Aan de andere kant’ (Liberation Route) te fietsen?
Deze route is een zogenaamde knooppuntenroute. Dit betekent dat je van het ene knooppunt naar het andere fietst. De knooppunten worden aangegeven met nummers. De volgorde waarin wij gefietst hebben is: 25-84-83-57-26-06-07-73-74-79-89-01-02-85-25
Meer fietsinspiratie in Nederland:
– Fietsen in Noord-Brabant: de Waterpoortroute
– Fietsen in Amsterdam
Beste Liberation Route aan de andere kant-,
Sinds kort zijn wij als servicepunt maasduinen gevestigd in Nieuw-Bergen, in het winkelcentrum de Mosaïque.
Hier ontvangen wij zowel lokale mensen, als toeristen. Hiervoor willen wij graag wat folders aanbieden van wat er hier in de omgeving te doen is op het gebied van recreatie, wandel/fiets routes, horeca, en overnachtingen.
Hierdoor was ik benieuwd of u misschien enkele folders voor ons heeft die wij bij ons in de winkel kunnen leggen. (10 á 20 stuks)
Indien u de folders / flyers direct kunt opsturen/afgeven, graag naar
Maasduinencentraal Mosaïque 53 5854 AW Nieuw Bergen
Graag hoor ik van u!
Hoi Roel,
Helaas kan ik je niet helpen. Ik heb alleen maar een verslag van de fietsroute geschreven en heb er geen folders van. Misschien een VVV-kantoor in de buurt?