Fietsen in Noord-Brabant: de Waterpoortroute

Water, water en nog eens water. Dat is wat je tegenkomt tijdens het fietsen van de Waterpoortroute in Noord-Brabant. Deze fietsroute voert je langs mooie waterlopen, vennen, poelen, vijvers, grachten, kanalen en een grondwaterwingebied.

De route loopt door de gemeenten Helmond en Laarbeek (Aarle-Rixtel, Lieshout, Beek & Donk) en is 30 of 39 kilometer lang. Wij kozen voor de 30 kilometer lange route, de route van 39 kilometer heeft een extra lus om Lieshout heen.

fietsen rondje helmond

We pakken de route op bij het prachtige middeleeuwse kasteel, mét slotgracht, in Helmond. De route is bewegwijzerd met bordjes en dus makkelijk te volgen. Zou je denken. Want al bij het derde bordje gaan we de mist in. Gelukkig heb ik ook een kaartje mee en komen we al snel weer op het juiste pad.

We fietsen via het Goorlooppark en stadspark de Warande (waar je gratis drinkwater kunt tappen) richting Aarle-Rixtel. Onderweg passeren we kasteel Croy.

waterpoortroute brabant

Verder fietsen komend we uit bij het Wilhelminakanaal, waar een gemaal het water uit eerder genoemde Goorloop reguleert. We fietsen een stuk langs het kanaal, tot aan Bavaria. Ook een brouwer kan niet zonder water. Een stukje verderop kunnen we kiezen of we de route van 30 kilometer volgen of die van 39 kilometer. We kiezen voor de eerste optie en slaan rechtsaf, richting Beek & Donk, mijn geboortedorp.

Na wat flinke tegenwind komen we in Beek & Donk en besluiten we dat het tijd is voor pauze. We ploffen neer op een bankje bij een dierenpark waar de hertjes meteen op ons af komen rennen in de hoop wat te eten te krijgen. Helaas, we hebben niet op hongerige hertjes gerekend. Gelukkig voor hen komt er een buurtbewoner wat eten voor ze brengen. Wij eten ons eigen eten op voordat we weer verder gaan.

fietsen in Brabant: de Waterpoortroute

In Beek & Donken fietsen we door een voormalig moeras wat in de jaren ’60 een waterrijk gebied werd met een aantal mooie vijvers waarvan eentje er een muziekkiosk in het midden heeft staan. We horen allerlei verschillende vogels fluiten. Er schijnen hier ook uilen te zitten. Helaas zien we er geen. Als we doorfietsen komen we weer bij een kanaal, deze keer is het de Zuid-WIllemsvaart, het kanaal dat loopt van Maastricht tot Den Bosch. Bij sluis 6 steken we het kanaal over en fietsen we naar landgoed Eykenlust, gelegen in een mooi natuurgebied aan rivier de Aa.

fietsen in Laarbeek

Via natuurgebied de Biezen en het Biggetjesbos fietsen we richting de later aangelegde vertakking van de Zuid-Willemsvaart. Hier komen we uit bij de waterzuivering. Hier wordt 14 miljoen afvalwater per uur gezuiverd voor de bewoners en bedrijven in de omliggende gemeenten. Fietsend door natuurgebied de Bundertjes komen we weer bij de oude Zuid-Willemsvaart.

We fietsen langs sluis 7, ook hier kun je gratis water tappen, en slaan vervolgens linksaf. Ook dit gedeelte was vroeger moeras. Nu stroomt er de Gulden Aa. In de winter wordt hier water van afgetapt om het naastgelegen weiland onder te laten lopen in de hoop op bevriezing zodat er geschaatst kan worden. We hebben hier in het verleden heel wat plezier gehad op onze glijijzers. Een stukje verderop staat het Kapelleke van Binderen, een klein gebedshuisje wat vroeger een schapenstal was.

Kapelleke van Binderen, Helmond

De route eindigt op het Havenplein in Helmond, gelegen aan de Zuid-Willemsvaart. In de jaren ’20 was hier daadwerkelijk een haven, eind 19e eeuw is de haven gedempt. Nu is het een gezellig horecaplein met cafés en restaurants. Een ideale plek om deze fietsroute af te sluiten.

Het artikel fietsen in Brabant: de Waterpoortroute bewaren voor later? Pin het op Pinterest:

Op zoek naar een leuke fietstocht in Noord-Brabant? De waterpoortroute in Helmond en Laarbeek voert je langs de mooiste watergebieden in de regio.

Share: