Fietsen langs de restanten van de muur in Berlijn
Fietsen tijdens een citytrip, ik hou er wel van. Ik fietste eerder al door Madrid, Valencia en Bangkok. Op de fiets zie je veel meer van een stad en kun je ook wat verder weg. Zo fiets je bij Rome tussen de meren Bracciano en Martignano. Dus toen wij naar Berlijn gingen ben ik op zoek gegaan naar een leuke fietstocht. En die heb ik gevonden. Deze tocht neemt je mee langs de restanten van de 106 km lange muur die Oost-Berlijn van West-Berlijn scheidde.
Doen: met de trein naar Berlijn
Fietsen in Berlijn, langs de restanten van de Berlijnse Muur
We huren fietsen en gaan met onderstaand kaartje op pad maar je kunt ook kiezen voor een fietstour met gids. Fietsen in Berlijn is prima te doen, bijna overal liggen fietspaden.
Je kunt natuurlijk niet gaan fietsen in Berlijn met een lege maag dus we starten de dag met een ontbijtbuffet bij Osseria, een restaurant waar je het gevoel krijgt in een DDR-museum rond te lopen. Overal om je heen zie je producten uit de tijd van de DDR.
Update: restaurant Osseria is inmiddels helaas gesloten.
Met de buik vol gaan we op zoek naar het begin van de fietsroute, de Bösebrücke. Midden op deze brug lag de grenspost die als eerste openging in de historische nacht van 9 op 10 november 1989.
Verderop fietsen we door het Mauerpark. Een groen park dat geliefd is bij joggers en zonaanbidders, waar regelmatig karaokemiddagen en vlooienmarkten worden gehouden. In dit park staat ook het stadion waar vroeger de Stasi-club BFC Dynamo voetbalde.
Aangekomen in de Bernauer Strasse vertellen panelen met foto’s het bizarre verhaal over hoe het was tussen 1961 en 1989. Mensen sprongen uit ramen om te ontsnappen aan het DDR-regime. De flats stonden in Oost-Berlijn, maar de stoep en hun voordeur lagen in West-Berlijn en de enige mogelijkheid om te ontsnappen was door te springen naar het Westen.
In de Bernauerstrasse staat ook een uitkijktoren met een documentatiecentrum. Vanaf de toren kijk je uit op twee stukken muur met een zandstrook ‘de Todesstreiffe‘ en een wachttoren. Vanuit deze toren werd op alles wat bewoog op de zandstrook geschoten.
We vervolgen de route en komen bij de Litfin-toren, vernoemd naar Günter Litfin. De 21-jarige Günter was het eerste slachtoffer van de grenspolitie. Hij werd doorzeefd met kogels terwijl hij het kanaal over wilde steken.
Dat kanaal (het Berlin-Spandauer-Schiffartskanal) was toen de grens tussen Oost en West. Nu ligt er een fietspad op de plek van de muur die dwars door het Invaliden Friedhof loopt. Voor de aanleg van de muur zijn destijds diverse graven geruimd. Het voelt een beetje luguber om te weten dat je over voormalige graven fietst.
We fietsen verder langs de Reichstag, het regeringscentrum van Duitsland, met zijn futuristische koepel. De Reichtag is zeker bezoekje waard. Kaartjes voor een rondleiding koop je hier.
Ook leuk om te doen is ontbijten op het dak van de Reichstag. Terwijl je geniet van je ontbijt heb je een prachtig uitzicht op de stad. Boek je ontbijt hier.
Vervolgens fietsen we langs de Brandenburger Tor.
Op de Potsdamer Platz komen we ook langs een paar stukken van de muur. Deze zijn hier geplaatst ter herinnering.
Het op een na langste stuk muur staat aan de Niederkirchnerstrasse. Meteen achter de muur vind je een openlucht foto-expositie (Topografie des Terrors) over de Gestapo en de SS.
Uiteraard mag Checkpoint Charlie niet ontbreken op tijdens het fietsen in Berlijn. Ook al is het stuk muur dat hier staat nep, het geeft je wel een beeld van de tweedeling van de stad.
Ook leuk: een stedentrip Leipzig, geschikt voor jong en oud.
Checkpoint Charlie is overigens wel authentiek, op de ingehuurde soldaten na. Deze plek wordt tegenwoordig ook vaak Snackpoint Charlie genoemd door de vele cafetaria’s, pizzeria’s en kebabzaken die er zitten.
Wat niet in de route is opgenomen maar waar we toevallig langs fietsen is het Holocaust monument. Dit indrukwekkende monument is gebouwd om de Joden te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Als je er door heen loopt krijg je het gevoel wat de Joden gehad moeten hebben in de concentratiekampen: smalle paadjes, eindeloze gangen en geen uitweg.
We eindigen deze fietstocht bij de East Side Gallery, het langste stuk Berlijnse muur (1,3 km). Dit stuk staat vol graffiti met o.a. de Trabant en de beroemde kus tussen Honecker en Brezjnev.
Achter de East Side Gallery ligt het Oststrand, een strandbar aan de oevers van rivier de Spree. Hier strijken we even neer om bij te komen van deze mooie, maar zeer indrukwekkende dag.

Eten en drinken in Berlijn
Le Bon, voor een goed ontbijt.
The Barn, voor de beste koffie van Berlijn.
Hokey Pokey, voor een verfrissend ijsje op een warme dag.
Flamingo Fresh Food Bar, voor sandwiches voor lunch of picknick.
Curry Mitte, voor de beste curryworst van Berlijn.
Cadadia, voor soepliefhebbers.
Hofcafé, voor goed eten in een sfeervolle tuin.
Momos, voor vegetarische en veganistische dumplings.
Schwarzwaldstuben, voor typisch Duitse gerechten.
Hamburger Heaven, voor super lekkere hamburgers.
No Kangaroo, voor joekels van schnitzels in een gezellige wintersport setting.
Overnachten in Berlijn
Budget: Pfefferbett Hostel
Budget: Hotel the Dude
Middenklasse: The Circus Hotel
Middenklasse: Hotel Gat Point Charlie
Luxe: Titanic Chaussee Berlin
Luxe: Myer’s Hotel Berlin
Handige reisgidsen voor Berlijn
Odyssee Reisgids – Fietsen in Berlijn
Time to Momo – Berlijn
Capitool Reisgids Top 10 Berlijn
ANWB Extra Berlijn
Leuk! Berlijn hoop ik met de kinderen in de herfstvakantie te bezoeken. Dan is een fietstocht zeker weer het plan.
Zeker doen! Alvast veel plezier als jullie gaan.
Al surfend over het net, naar info over wat te doen in Berlijn, kwam ik jou site tegen. 12 augustus ga ik met de jongste(11jr) met de trein naar Berlijn. Fietstocht is zeker het overwegen waard.
Top om te lezen…
Berlijn is super! Die fietstocht is echt een aanrader en prima op eigen gelegenheid te doen. Alvast veel plezier!