De mooiste hofjes in de Jordaan, Amsterdam
In kom regelmatig in Amsterdam en elke keer ontdek ik weer iets nieuws. Deze keer zijn het de mooiste verborgen hofjes in de Jordaan.Nadat de zon twee weken volop geschenen heeft in Nederland regent het op de dag dat ik in Amsterdam ben. Maar dat mag de pret niet drukken. Waterdichte jas aan, muts op en gaan.
Bekijk hier de video
Vele honderden jaren gelden werden er huizen aan de hofjes gebouwd voor religieuze of alleenstaande vrouwen, armen en ouderen. Ze zijn verborgen achter de statige grachtenpanden en nog steeds bewoond, soms wonen er ook nu nog alleen maar vrouwen. Amsterdam kent nog zo’n 30 hofjes waarvan de meeste te vinden zijn in de Jordaan. Elk hofje is een oase van rust in het drukke Amsterdam. En die rust willen de huidige bewoners graag houden. Dus ga je de hofjes bezoeken, wees dan stil.
De mooiste hofjes in de Jordaan
Ik ga op pad met een routebeschrijving die me langs de mooiste hofjes in de Jordaan gaat leiden. De wandeling start en eindigt vlakbij het Centraal Station. Dat is handig, aangezien ik met de trein naar Amsterdam gereisd ben.
Hofje van Brienen
Bij het binnengaan van het eerste hofje op deze wandeling heb ik het gevoel of ik iets doe wat niet mag. Ik open de zware toegangsdeur en loop door naar het hofje. Het Hofje van Brienen is vernoemd naar Jan van Brienen die dit hofje in 1804 samen met zijn vrouw oprichtte in de hoop hiermee een plekje in de hemel te bemachtigen. Ik denk wel dat het hem gelukt is.
Zon’s Hofje
Een stukje verderop kom ik bij het Zon’s Hofje. Ooit stond hier een doopsgezinde schuilkerk. Ver van de openbare weg kwamen hier doopsgezinden samen. De kerk verdween en dit hofje verscheen. Speciaal voor doopsgezinde dames van boven de 50. Nu wonen er vooral jongeren die waarschijnlijk iets minder doopsgezind zijn. Helaas voor mij willen de bewoners geen bezoek ontvangen tijdens Corona. Jammer, want ik ben heel nieuwsgierig naar wat er achter de deur verstopt zit, maar ik respecteer hun keuze.
Sint-Andrieshof
Het elektriciteitskastje tegenover de ingang van het Sint-Andrieshof is vrolijk beschilderd door de bewoners (dat denk ik tenminste) en in het perkje ernaast staan een aantal vrolijke lentebloeiers. Dat fleurt deze regenachtige dag wel op. Ik open de deur en kom in een gang vol met Delfts blauwe tegels. Aan het einde van de gang wacht het oudste hofje van Amsterdam dat in de 17e eeuw een plek was voor arme, oude, katholieke vrouwen. Ook nu wonen er minder draagkrachtige vrouwen, allen boven de 30. De religieuze eis is komen te vervallen.
Claes Claesz Hofje
Het Claes Claesz Hofje is ook wel bekend als Anslo’s Hofje. Ik vind hiervan de poort met daarboven het oude familiewapen maar de poort gaat niet open. Dan zie ik een briefje hangen dat deze poort bij het naastgelegen restaurant hoort. Oeps. De poort aan de andere kant van het restaurant biedt wel toegang tot het hofje. Eigenlijk zijn het twee hofjes die middels een smalle doorgang met elkaar zijn verbonden. Ook het Claes Claesz Hofje is een van de oudste hofjes van de stad.
De Zeven Keurvorsten
Het Pronckhofje, gesticht in 1645, was bestemd voor maagden en oude vrouwen. Tegenwoordig heet het Pronckhofje De Zeven Keurvorsten omdat men Prockhofje te pronkerig vond. Ook dit hofje is vanwege Corona gesloten voor bezoekers.
Hofje Concordia Noord
Deze keer geen hofje voor arme, alleenstaande of religieuze vrouwen maar voor de arbeiders. De van oorsprong arbeiderswoningen staan op de monumentenlijst en worden tegenwoordig verhuurd door een woningstichting.
Karthuizerhof
Op de plek waar ooit een karthuizerklooster stond werden huisjes gebouwd voor weduwen met kinderen en ongehuwde vrouwen. Het hofje heette destijds Huys-Zitten-Weduwen-hofe. De huizen zijn ontworpen door Daniël Stalpaert, een beroemde 17e-eeuwse architect die ook het Koninklijk Paleis op de Dam ontwierp. Het Karthuizerhofje is het grootste hofje in de Jordaan.
Suyckerhoff-hofje
Dit hofje is gesticht voor protestantse bejaarde vrouwen en weduwen in 1667. Ook nu wonen er alleen vrouwen, niet meer per se protestants, bejaard of weduwe, aan dit lieflijk hofje.
Hofje Constantia
Het volgende hofje is er wederom eentje met arbeiderswoningen. De Willemsstraat, waaraan het hofje gelegen is, ontstond pas na drooglegging van de Goudsbloemgracht, een stinkend slootje dat ook wel het Fransche Pad genoemd werd.
Raepenhofje
Het Rapenhofje, in 1648 gesticht door Pieter Adriaenszn. Raep, is het meest authentieke en een van de oudste hofjes van Amsterdam. Bijzonder detail: de nazaten van Pieter Adriaenszn. Raep beheren het hofje nog steeds. Er wonen vrouwelijke studenten die er mogen blijven wonen totdat ze gaan samenwonen. Joost van den Vondel schreef een gedichtje speciaal voor het Raepenhofje:
Peter Raep, de Tresaurier
Bouwde uit mededogen hier
’t Weduwen- en Weezenhof;
Men gebruik’ het tot godts lof.
Bossche Hofje
Een paar deuren verder vind ik de ingang naar het Bossche Hofje. Dit blijkt hetzelfde hofje te zijn als het Raepenhofje, de twee worden gescheiden door een heg.
Dit waren ze: de mooiste hofjes in de Jordaan in Amsterdam. Waar ik soms echt het gevoel had dat ik me op privéterrein bevond. Ook al zijn deze hofjes allemaal toegankelijk voor publiek blijf ik er niet lang hangen. Ik maak wat foto’s en filmpjes en verlaat de hofjes weer stilletjes.
Het schijnt dat elke hofje een eigen hofkat heeft. Die ben ik helaas niet tegengekomen, maar het was dan ook echt hondenweer.
Wil jij de hofjes ook gaan bezoeken, houd dan asjeblieft rekening met de mensen die er wonen. Weet ook dat de hofjes niet altijd open zijn voor bezoekers. Zeker in het weekend willen ze nog wel eens gesloten zijn.
Wandelroute langs de mooiste hofjes in Amsterdam
Wil je deze route zelf gaan lopen? Ik heb de mooiste hofjes voor je op de kaart gezet in Google Maps. Klik hier voor meer info.