7 dingen die je echt moet eten als je op Sicilië bent
Net zoals de verschillende regio’s op het vasteland van Italië kent ook Sicilië een eigen keuken. Sicilië heeft een rijke geschiedenis en elk volk dat er geheerst heeft heeft zijn stempel gedrukt op de Siciliaanse keuken. Door invloeden van de Grieken, Arabieren, Byzantijnen en Noormannen eet je er gevarieerd en verrassend. En anders dan in de rest van Italië.
Het mooie van de Siciliaanse keuken is dat alles van eigen bodem komt. Sicilianen houden namelijk niet van import en door de slechte infrastructuur op het eiland eet je er overal echt lokaal. Zo kent de westkant van het eiland, rondom Palermo en Trapani, een Noord-Afrikaanse invloed door de handelsroute met Tunesië. In het oosten, rondom Catania, vind je meer invloeden vanuit het naburige Griekenland.
Wil je van alles wat proberen en/of de Siciliaanse keuken beter leren kennen book dan een foodtour. Dat kan in Palermo maar ook in Catania. Tijdens zo’n tour bezoek je vaak de lokale markt en proef je van de lekkerste producten die de regio te bieden heeft. Dan weet je meteen wat je wel of niet moet bestellen in een restaurant.
Ik vind het altijd leuk om een foodtour te doen als ik ergens op vakantie ben. Het liefst in de eerste dagen want tijdens zo’n tour krijg je ontzettend veel tips voor leuke restaurants. Altijd handig voor de rest van je verblijf.
Ook leuk: workshop pizza maken in Taormina.
7 dingen die je echt moet eten als je op Sicilië bent
Ben je net zo’n liefhebber van lokale specialiteiten als ik? Dan is jouw vakantie op Sicilië niet compleet zonder onderstaande gerechten te hebben geprobeerd.
Arancini
Hier was ik zelf heel benieuwd naar. Je ziet arancini overal op Sicilië. Ze worden verkocht bij eetstalletjes op straat, op de markt, in cafetaria’s en in Palermo kreeg ik ze zelfs bij het ontbijt.
Arancini zijn een soort grote bitterballen die gevuld zijn met rijst. In de regio Catania bestaat de vulling verder uit ragout, doperwten en mozzarella. In het zuidoosten zit er vaak tomaat in arancini en in het midden van het eiland vult men arancini met kippenlever. De vulling is dus helemaal afhankelijk van de regio en de lokale producten.
Ook de vorm varieert. In het westen zijn arancini vaak rond terwijl ze in het oosten meestal de vorm van een kegel hebben. Net zoals de Etna.
Pasta alla Norma
Pasta alle Norma is vernoemd naar een opera van Bellini. De hoofdingrediënten zijn aubergine, tomaat en ricotta. De lekkerste pasta alla Norma at ik in Palermo, bij Bisso Bistrot. Lekker én goedkoop. Voor een bord pasta alla Norma betaal je € 6,- in 2021. Geen geld toch?
Thuis maak ik deze pasta nog regelmatig. En elke keer denk ik weer terug aan die fijne rondreis op Sicilië. Ook zelf pasta alla Norma maken? Hier vind je het recept.
Pasta con le sarde
Een ander typische Siciliaans pastagerecht is pasta con le sarde. Het is natuurlijk geen verrassing dat je in de Siciliaanse keuken veel vis tegenkomt. En uiteraard wordt die vis ook in pastagerechten verwerkt. Het populairste pastagerecht met vis is pasta con le sarde, een pasta met sardientjes. Vaak wordt er ook ansjovis aan toegevoegd wat ervoor zorgt dat de pasta super smaakvol is.
Caponata
Toen ik dit de eerste keer bestelde dacht ik echt wat is dat? Het zag er totaal niet lekker uit. Maar schijn bedriegt! Caponata is een zoetzure salade die gemaakt is van (gestoofde) aubergines. Andere ingrediënten verschillen per regio maar aubergine is altijd het hoofdbestanddeel. Caponata wordt lauwwarm geserveerd en smaakt heerlijk bij verse (wit)vis.
Cannoli
Cannoli zijn knapperige koekrolletjes die gevuld zijn met zoete ricotta. Deze typisch Siciliaanse specialiteit is overal op het eiland te krijgen. Ze worden vaak gegeten als nagerecht. Ik vind ze zo lekker dat ik ze ook at bij het ontbijt of als tussendoortje bij een kop thee op een terras. Smullen!
Granita
Een granita bestaat uit geschaafd ijs waar smaak aan toegevoegd is d.m.v. verse ingrediënten. Stel je de beste slush puppie voor die je ooit in je leven hebt gedronken. Vermenigvuldig dit met 10 en je komt enigszins in de buurt van de granita die je op Siclië eet. Ik zeg eet, want een granita is zo dik dat je ‘m met een lepel moet eten. Mijn favoriet is granita con limone, heerlijk fris op een warme dag in Italië.
Brioche con gelato
Het meest bijzondere dat ik gegeten heb op Sicilië is de brioche con gelato. Oftewel een broodje ijs. In Sicilië is het traditie om dit bij het ontbijt te eten. Ik ben al niet echt een ijsliefhebber en helemaal niet bij mijn ontbijt maar ik wilde het toch graag proberen. Dus kocht ik in Noto, bij het populaire Corrado Costanzo, een zoet broodje met pistache-ijs wat ik opat op de trappen voor de prachtige kathedraal. En lekker dat het was!
Je vakantie op Sicilië is niet compleet zonder geproefd te hebben van het lekkere eten dat het eiland te bieden heeft. Laat het je smaken!
Meer lezen over reizen naar Sicilië? Misschien vind je dit ook leuk:
- Route voor een rondreis van 12 dagen op Sicilië
- Doen op Sicilië: met de trein rond de Etna
- Tempelvallei, een must-see op Sicilië