24 tips voor het reizen met een stoma

Na het verwijderen van een tumor in mijn darmen heb ik een stoma gekregen. Even was ik bang dat ik daarmee niet kon reizen. Maar niets blijkt minder waar.

Het eerste wat ik dacht toen ik na mijn operatie op het toilet zat om mijn zakje te legen was hoe dit in hemelsnaam in een land als Thailand zou moeten. Zou ik ooit nog kunnen reizen op de manier die ik gewend ben? De eerste weken na de operatie voelde ik me heel slecht. Lichamelijk was het zwaar maar vooral ook mentaal. Ik was bang dat ik niet meer het leven zou kunnen leiden dat ik graag wil leiden. Tot het moment kwam dat ik ervoor koos mijn stoma te accepteren. Dat het mijn leven gered heeft, dat het nodig is om te genezen van kanker.

Ineens gaat het een stuk beter met me. Ik weet nu wanneer mijn stoma productief is. Heb nooit last van verstoppingen of lekkages en ik kan eten wat ik wil. Tijd om er weer op uit te gaan, ik laat me niet weerhouden door een gat in mijn buik waar een zakje opgeplakt zit. Want ook met een stoma kun je op reis.

Natuurlijk moet je met meer dingen rekening houden als je op reis gaat met een stoma. En dan is er natuurlijk nog wel een verschil tussen de manier van reizen. Ga je met de auto of met het vliegtuig? Met de familie een weekend in een vakantiehuisje in Zeeland of maak je een rondreis op Cuba? Met onderstaande tips weet ik zeker dat jouw vakantie met een stoma geen problemen op hoeft te leveren.

Op vakantie met een stoma, dit moet je weten.

24 tips voor het reizen met een stoma

Medisch paspoort

  • In een medisch paspoort (soms ook wel stomapaspoort genoemd) kun je alle gegevens noteren die te maken hebben met je stoma. Het type stoma, welke materialen je gebruikt, de naam en telefoonnummer van je stomaverpleegkundige en/of arts, gegevens van de leverancier van je materiaal en eventuele medicijnen die je gebruikt. Je kunt een medisch paspoort gratis aanvragen bij de leverancier van je stomamateriaal.

Reisverzekering

  • Het is sowieso verstandig om een reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat. Je wilt niet opgezadeld worden met kosten die niet door je zorgverzekering gedekt worden. Ga je naar het buitenland? Neem dan een European Health Insurance Card (EHIC) mee. Hiermee ben je verzekerd van zorg in de EU. De kaart kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Neem meer dan genoeg materiaal mee

  • Bestel je materialen op tijd zodat je geen stress hebt als er iets misschien even niet op voorraad is.
  • Neem twee keer zoveel materiaal mee op reis als je thuis gebruikt. Dit in verband met onvoorziene zaken door bijvoorbeeld warmte. Je plak kan dan sneller loslaten waardoor je meer zakjes nodig hebt.
  • Verdeel je materiaal ook over meerdere tassen/koffers. Mocht er een koffer kwijt raken dan heb je altijd nog materiaal bij je.

Eurosleutel

  • Stomapatienten kunnen ook een Eurosleutel aanvragen. Hiermee krijg je o.a. toegang tot toiletten voor minder validen. De Eurosleutel werkt op meer dan 10.000 plaatsen in heel Europa. Ik heb er zelf geen maar wil jij er wel een dan je kun je er hier een aanvragen. Hier lees je waar je de Eurosleutel kunt gebruiken.

Reizen met de auto

  • Bewaar je materiaal op een plek waar het niet warm wordt. Dus niet op of vlak onder de hoedenplank.
  • Drukt de gordel op je stoma? Verstel je stoel of ga op een kussen zitten.
  • Bij automaterialenzaken zijn clips te koop waarmee je de autogordel iets kunt verstellen.
  • Vraag langs de snelweg toegang tot het invalidentoilet.

Reistips voor mensen die een stoma hebben en op vakantie willen.

Reizen met de bus

  • Ga je met de bus op vakantie? Laat in je verklaring opnemen dat je altijd toegang moet hebben tot het toilet en bespreek dit met de chauffeur.

Reizen met het vliegtuig

  • Als je met het vliegtuig gaat heb je recht om extra bagage mee te nemen voor medische spullen. Hiervoor heb je wel een verklaring nodig van je stomaverpleegkundige. Regel dit op tijd met de vliegtuigmaatschappij om gedoe te voorkomen.
  • Denk eraan dat je geen schaar mee mag nemen in je handbagage als het een scherpe punt heeft. Mijn schaartje heeft een stompe punt en is vanaf de plek waar het scharniert niet langer dan 6 centimeter en mag dus gewoon mee in de handbagage. Al moest ik het de eerste keer wel laten zien.
  • Ik gebruik ook een spray om mijn plak te verwijderen. Omdat dit om minder dan 100 milliliter gaat mag het ook mee in de handbagage, wel in een afsluitbaar zakje.
  • Het kan ook fijn zijn om een stoel te reserveren aan het gangpad. Als je dan naar het toilet moet hoef je niet over iedereen heen te kruipen.

Op het vliegveld

  • Toen ik voor het eerst ging vliegen met mijn stoma vond ik het toch wel een beetje spannend op het vliegveld. Het schijnt zo te zijn dat ze bij de securitycheck je zakje zien zitten. En dat ze je dan nader willen controleren. Dan word je meegenomen naar een aparte ruimte en moet je je stoma(zakje) laten zien. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Geef daarom aan bij de security dat je een stoma hebt en laat eventueel een verklaring van je stomaverpleegkundige zien. Dan weten ze wat ze zien op hun scherm en voelen tijdens het fouilleren. Ik mocht tot nu toe nog steeds gewoon doorlopen en gefouilleerd hebben ze me tot op heden nog niet.
  • Zorg dat je opvangzakje leeg of vervangen is als je aan bord gaat. Op een vliegtuigtoilet is niet zo heel veel ruimte.

Op je bestemming

  • Heb je wel eens last van lekkages, ik gelukkig niet, neem dan wasbare onderleggers of een plastic matrasbeschermer mee.
  • Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Niet in elk land is schoon water voorhanden.
  • Een klein koeltasje om te vooromen dat de huisplakken smelten in landen waar het erg warm is. Of verpak je zakjes in aluminiumfolie.
  • Let op wat je eet om te zorgen dat je darmen niet van slag raken. Ik heb het geluk dat ik alles kan eten zonder dat mijn darmen op gaan spelen. Heb je dat niet, drink dan alleen gekookt water, geen kraanwater, eet geschild fruit en producten die goed gaar zijn. Pas op met schepijs en ijsklontjes.
  • Zwemmen kan gewoon met je zakje. Plak wel het filter af en zorg ervoor dat de plak er minimaal een uur op zit. Anders laat ie misschien los.
  • Ga je naar een land waar het erg koud is? Zorg dat je kleefplak op kamertemperatuur is voordat je hem opplakt.
  • Duiken? ook dat kan gewoon met een stoma. Het is wel aan te raden om tijdens het duiken een wetsuit aan te trekken

Ben je op vakantie en heb je geen materiaal meer? Weet dat er over de hele wereld mensen zijn met een stoma. En daardoor is er ook overal wel materiaal te krijgen. Check voordat je gaat waar je eventueel stomamateriaal kunt kopenen op je bestemming. Je leverancier of de stomavereniging zijn hier goede startpunten voor.

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later nog eens terug kunt lezen:

24 tips om te reizen met een stoma

Share: